INVERSIE
Terapia prin inversie – pentru un spate sănătos și nedureros

Inversia înseamnă întoarcerea cu susul în jos și nu este un concept modern, ci unul vechi de mii de ani, însă tehnologia avansată a transformat simpla inversie într-o metodă eficientă de tratament al durerilor de coloană și de spate.

Terapia prin inversie produce o decompresie generală a articulaţiilor şi coloanei vertebrale şi reduce astfel durerile special în zona lombară. Poziţia inversă a corpului permite eliberarea presiunii în cartilajul vertebral. Cu o şedinţă denumai 5 minute, se obține o relaxare remarcabilă şi  o ameliorare semnificativă a durerilor.

Terapia prin inversie tratează nu doar durerilor de spate, ci şi contracarează efectele negative pe care le are gravitatea asupra corpului. Inversia ajută corpul să-şi revină după efectele comprimante ale gravităţii şi ale activităţilor zilnice.

Inversia – de la Hipocrate la cele mai avansate tehnologii din prezent

În anii 400 î. Ch., Hipocrate folosea un sistem propriu de inversie printr-un procedeu ce urma să fie numit tracţiune vertebrală.

Yoginii folosesc această metodă de mii de ani: statul în mâini cu capul în jos are beneficii similare cu terapia prin inversie, dar nu ajută la decompresia coloanei. Poziţia de stat în cap e o formă de „schimbare a posturii”, inversând sensul gravitației, și e considerată o formă de terapie de inversie.

În 1960 Dr. Robert Martin, chiropractor din California, osteopat şi medic, a fost printre primii care a experimentat şi a creat metode noi pentru pacienţi, pentru a contracara efectele gravitaţiei asupra coloanei. Un studiu din anii ’70, condus de către terapeutul L. J. Nosse a descoperit că activitatea EMG (electromyographic), un indicator ar durerii musculare, a scăzut cu peste 35% la doar zece secunde de la trecerea în poziție inversă.

Medicii, terapeuţii şi antrenorii sportivi din prezent recunosc în inversie o formă eficientă de terapie a coloanei vertebrale şi a încheieturilor forţate de greutate. Mai mult, armata americană a introdus inversia în manualele de antrenament.

Masa de inversie - un dispozitiv eficient şi simplu de utilizat

Mesele de inversie de ultimă generație sub supravegherea specialistului face manipularea sigură şi fără riscuri. Datorită formei, masa preia o mare parte din greutata corpului și astfel reduce efectul gravitațional. În funcție de masa de inversie, unghiul de înclinare poate fi reglat până la valori considerate suportabile de către pacient.

Principalele efecte ale inversiei în organism
  1. Atenuează durerile spatelui
Cauzele durerilor de spate sunt multiple, de la postura greşită până la spasme musculare, iar multe pot fi atribuite gravitaţie. Terapia prin inversie pune gravitatea la lucru poziţionând corpul pe direcţia forţei de gravitate. Inversia lungeşte coloana, mărind spaţiul dintre vertebre, ceea ce scade presiunea dintre discuri, ligamente şi nervi. Mai puţină presiune în corp înseamnă mai puţină durere.

Stresul și tensiunile pot cauza spasme musculare în spate, umeri și gât, împreună cu dureri de cap și alte probleme. Mușchii încordați produc spasme și durere și favorizează acumularea chimicalelor reziduale în mușchi. Inversia relaxează mușchii și mărește viteza de circulație a lichidelor limfatice care curăță „deșeurile” din mușchi. Mai mult, încurajează o postură corectă. Practicată regulat, poate ajuta la menținerea unei posturi sănătoase.
  1. Inversia hidratează discurile intervertebrale.
Distanța insuficientă între vertebre poate duce la presiune pe nerv, provocând durere. Interiorul discurilor e format dintr-un ţesut moale ce conferă flexibilitatea și amortizarea spatelui. Când stăm în poziții încordate, lichidul dintre discuri se duce în țesuturile moi adiacente, iar discurile pierd lichid și volum. Lipsa acelui fluid scade și abilitatea discurilor de a amortiza eficient. Prin inversie, coloana se întinde. Spațiul dintre vertebre se va mări, scăzând presiunea asupra discurilor, iar asta încurajează irigarea acelor discuri.
  1. Reduce stresul
Corpul vă anunță că e stresat prin dureri de spate și gât, dureri de cap și încordări musculare, forțându-vă să reduceți ritmul. Întinderea întregului corp crează o stare de înviorare și reduce tensiunile musculare.
  1. Stimulează circulația sanguină și limfatică
Spre deosebire de sistemul cardiovascular, cel limfatic nu are o pompă precum inima. Însă contracțiile și extensiile alternante ale mușchilor duc limfa prin capilare pentru a fi curățată de toxine. Inversând corpul, lichidul limfatic e curățat mai repede, iar durerile și tensiunile musculare se ameliorează.
  1. Mărește concentrarea
Creierul folosește 25% din oxigenul procesat de organism. Inversia mărește cantitatea de oxigen ce ajunge la creier, iar un creier mai bine hrănit lucrează mai bine.
  1. Reduce durerea și febra musculară
După antrenamente, corpul e predispus la dureri și spasme musculare produse de activitățile fizice intense. Acest lucru se datorează acumulării de deșeuri celulare și acid lactic în mușchi. Cu cât mai repede sunt acestea îndepărtate prin inversie, cu atât mai repede vor reveni mușchii la normal.

Terapia prin inversie – recomandări și contraindicații

Terapia prin inversie se recomandă în caz de dureri de spate, sciatică (dureri de mijloc, amorţeală, slăbiciune musculară de-a lungul nervului sciatic), stres, insomnii, dureri articulare și musculare la nivel lombar și cervical etc.
Terapia prin invesie nu se reomandă gravidelor, hipertensivilor sau celor cu glaucom, cu probleme cardiovasculare sau osoase (osteoporoză, fracturi recente, implanturi), deoarece în timpul inversiei presiunea sângelui creşte, bătăile inimii se reduc, iar presiunea din globul ocular creşte semnificativ.

Terapia prin inversie oferă un sistem de întinderi și exerciții ușoare care încetinesc sau chiar contracarează efectele negative ale acestei comprimări zilnice a coloanei. Experiențele a mii de oameni ce folosesc regulat inversia dau speranțe pentru toți cei care suferă de probleme cu spatele, iar beneficiile asupra sănătății sunt extinse asupra întregului organism.
 
 
Programare INVERSIE